TML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"

 

 

 

 

 

Det skjedde - en gang i fremtiden


Bak Den Røde Tåken er en fremtidsroman. Den foregår i år 2400, Klimaet er varmt og havet har krøpet inn over kontinentet. Store sumper dekker kystområdene i Mellom Europa. Minnet om vår tid, Gullalderen, henger tungt over menneskene.

 

 

Kort om handlingen

 

Byen Ambur ligger ved kysten. Den har en gang vært stor, men ble forlatt under de mørke årene. Da klimaet igjen begynte å stabilisere seg, flyttet folk tilbake. Ambur er nå den største byen på kontinentet. Den ligger i skarp konkurranse med nabobyen Anfor.  I Ambur hersker legestanden. Helsevesenet misbrukes politisk, og opposisjonelle blir sendt til den beryktede karanteneleieren Kaz.
Men opposisjonen er i fremgang. Einrik Kremmelmann blir med i en hemmelig politisk forening som vil gjenopprette demokratiet. Så slår myndighetene til, og medlemmene må gå i dekning. Einrik opplever samtidig at søsteren Katarina blir kidnappet, og han forlater byen for å finne henne. Han blir dratt inn i en virvel av begivenheter. I Anfor blir han overfalt og robbet. Han ender som gatekjeltring i slummen, men kommer seg opp ved hjelp av svartebørshandel med antibiotika. Dette bringer han inn i politikken, som er enda farligere enn i Ambur. Han blir en av lederne i en revolusjon. Den blir slått ned, og han tar tilflukt hos en røverbande i den beryktede Kerelskogen. Banden forvandles til en opprørstyrke, og Einrik er med på enda en mislykket revolusjon. Til slutt drar han østover og blir leiesoldat i byen Waswa.
Opprørene setter i gang en utvikling som fører til krig mellom de to byene. Birgitte Tengers har vært med i demokratiforeningen. Hun melder seg som soldat. Hun blir krigsheltinne, og deltar i et statskupp på vegne av admiral Ulrikke Lenora Kryger. Krigen ender med at diktatoren Wilhelm blir lynsjet, og demokrati blir innført i begge byene.  
Einrik har etablert seg som leiesoldat i Waswa. Tjue år senere må han igjen bryte opp. Det har dukket opp en mystisk sykdom som maner fram en av de verste redslene fra fortiden, frykten for atomvåpen. Einrik sendes østover etter hjelp. Ekspedisjonen mislykkes allerede i starten. Snart er han alene, og finner ut at han må alliere seg med lederen for en konkurrerende ekspedisjon, Isa Ibn Hussein. Sammen krysser de enorme sumpområder og trenger gjennom den røde tåken til Det Forbudte Land, hvor Gullalderen fremdeles eksisterer.

 

 

 

  

 

 

 

Kan det bli slik?

 

I boken har temperaturen har steget med 3 - 4 grader, og havet med ti meter. Olje, gass og mange andre råvarer finnes ikke lenger. Er dette sannsynlig?

 

Klimaendring er et faktum, men vi er ennå usikre på hvor langt det vil gå. Det internasjonale klimapanelet sier at vi kan få en temperaturøkning på mellom 2 og 6 grader celsius. De regner også med at det er en grense på ca. 3 grader, går vi over den, kan klimaet bli ustabilt, og temperaturen kan raskt øke videre. Det betyr også at havet vil stige, men det er usikkert hvor mye. Det finnes nok innlandsis til at det kan stige med ca. 70 meter. Det er få som tror det vil bli så ille, men det finnes epoker i jordens historie hvor det ikke har vært is ved polkalottene.

 

Vil oljen ta slutt? Om fire hundre år vil den helt sikkert være brukt opp. Det samme gjelder gass og kull. Mange andre råvarer vil også bli knappe, og selv om de fremdeles finnes, er det ikke sikkert at vi kan få tak i dem, få transportert dem, produsert varer av dem, og igjen transportert varene til dit de skal selges. Transport krever olje.

 

Mange fremtidsfantasier tar bare med noen utvalgte faktorer, for eksempel forestiller man seg at havet har steget, men "resten er som før". Er det sannsynlig? Naturligvis ikke.

Tenk deg en verden uten olje, hvor råvarer er knappe og dyre, mange byer ligger under havet, store jordbruksområder er gått tapt, og samfunnet har vært gjennom en krise, med matmangel og millioner av miljøflyktninger.

Dagens økonomi er et komplekst system, den krever et enormt produksjons og transportapparat, og vi må stadig investere for å holde det gående. Vil det klare påkjenningene?  Blir klimaendringene for store, er det mer sannsynlig at det bryter sammen. Da får vi en verden som er fattigere og mer primitiv. Naturen blir annerledes, samfunnet blir annerledes, og menneskene blir annerledes.

.

Bak Den Tåken er en fantasi over hva som kan skje. Den er en lang, episk beretning. Den inneholder ikke bare en fortelling, men mange, som er flettet inn i hverandre. Den kan kalles et scenario, den forutsier ikke fremtiden, men lager et bilde av hva som kan skje hvis utviklingen fortsetter som i dag.

 

 

 

 

 

 

 

Bak den røde tåken

                                                             Les mer om boken