Ikke skyt, bestefar

 

 

Vet du hva, Jonas? Jeg tror det rett og slett er slik at noen av oss er født litt gærne.

 

Jonas får ny bestefar, og han er ikke slik som andre bestefedre. Han er kjempekul.

Bestefar har silkedress og rød sportsbil, og han byr på sjampanje, konjakk og sigarer. Han er en av gutta, og blir med Jonas for å spille fotball – med dress og slips.

Allikevel er det noe rart med han. Familien Staubo er vanlige mennesker, og skjønner ikke at det er ting som ikke stemmer. Men søsteren Sofie lar seg ikke så lett lure. Bestefar gjør ting som voksne ikke gjør, sier hun. Jonas er bare ti år, og han er veldig begeistret for bestefar, særlig fordi han kan sette naboen, Paulsen Paulsen, på plass. Jonas vil ikke tro noe stygt om han, inntil han en dag finner en pistol i skuffen hans – og så begynner det å bli alvor.

 

En krim komedie for barn, litt skummel, men mest morsom. En bok man leser for å få seg en god latter. Men den sier også litt om forskjellen mellom de som er vanlige – og de som ikke er det.

 

 

Tilgjengelig i bokhandler og i Kolofons nettbutikk            Veil. pris:  kr.150

 

 

 

Utdrag av teksten

 

Det ble skikkelig bråk. Neste morgen ble jeg vekket av Sofie. Hun var i hundre. "Det står en politibil utenfor hos Paulsen Paulsen", sa hun. Vi måtte ut og se med en gang. Jeg var pissnervøs, og var på nippet til å røpe det hele. Så kom bestefar. Han var så alvorlig at han så ut som en politimann selv. Han trakk meg til side, og vi fikk snakket litt sammen før muttern kom.

-  Nå må du ikke røpe noe, sa han.

-  Neiii -

-  Hør her. De finner snart ut at det bare er tull, ikke sant?

-  Jooo -

-  Du vet, alle er sinna på Paulsen Paulsen, så det er massevis av folk som kan ha gjort det.

-  Joa, men -

-  Du har aldri blitt tatt av Paulsen Paulsen, hva?

-  Jo, et par ganger når jeg har sparket fotballen inn til dem.

-  Ikke når du har kasta søppel?

-  Nei, aldri.

-  Da er det jo ingen som vil mistenke deg.

-  Neii -

-  Det er massevis av rampeunger i strøket. Du fortalte meg om Ronny, for eksempel. De kommer til å mistenke han.

-  Ja men det er jo urettferdig.

-  Javisst, Ronny er en tøffing, han kommer til å bli stolt over det. Han får æren for hele greia, for de andre naboene liker heller ikke Paulsen Paulsen. De kommer til å le seg ihjel, og syntes Ronny er tøff, ikke sant? Det er urettferdig at han får æren, men det er ganske tøft at det er vi som egentlig har gjort det, hva?

-  Joa -

-  Du skjønner det, Jonas. I USA har jeg massevis av arabiske venner, og politiet er litt gærne når det gjelder slike ting. Jeg har ikke lyst til at de skal begynne å spørre, og kanskje mistenke noen av vennene mine, hva?

-  Nei, så klart.

-  Du sier ingenting, hva?

-  Okei.